Tilbud til mænd der har sex med mænd

Her kan du læse om Checkpoints tilbud om test og rådgivning for bøsser, biseksuelle og andre mænd, der har sex med mænd.

Det handler om din seksuelle sundhed

Hvis du er en mand, der har sex med mænd, er du velkommen til at blive testet sexsygdomme og få rådgivning om sex og beskyttelse hos vores Checkpoints i Århus, Odense og København.

Vi bruger begrebet ’mænd der har sex med mænd’, fordi vi tester folk på baggrund af den seksuelle adfærd – og ikke på baggrund af seksuel orientering. Mange mænd, der har sex med mænd, identificerer sig som biseksuelle eller homoseksuelle, mens andre identificerer sig som heteroseksuelle eller bi-nysgerrige. Når du besøger Checkpoint, så er det dig og din seksuelle sundhed, der er i centrum uanset hvem du har sex med.

Hvis du ikke har haft sex med en anden mand endnu og overvejer det, så er du også velkommen til at kontakte os. Vi tilbyder tests, når folk er seksuelt aktive, men vi vil meget gerne tale med dig om alt det, der fylder, når man udforsker sin seksualitet.

Hvad kan man tale om hos Checkpoint?

Når man bliver testet i Checkpoint, bliver man altid tilbudt rådgivning samtidig. Vi taler om alt det, der fylder for dig i forhold til din seksuelle og mentale sundhed.

Hvis der er ting, du ikke har lyst til at tale om, eller der er emner, vi skal undgå, så fortæl det gerne. Så kan vi respektere dine grænser.

Vi prioriterer at ansætte rådgivere, der kan spejle vores målgrupper og har en relevant faglig baggrund.

Ud over at rådgive om tryg og sikker sex, så er vores rådgivere vant til at tale om identitet og seksualitet. De har også viden om beskyttelsesmuligheder, som PrEP og PEP.

Vores rådgivningslokaler er fortrolige rum, og mange får meget ud af rådgivningen. Derfor kan der i visse tilfælde også opstå behov for opfølgende samtaler efter en rådgivning. Hvornår og hvordan det passer bedst, kan man aftale med sin rådgiver.

Hvis man dyrker chemsex har vi også rådgivning, der hjælper til bedre mental og seksuel sundhed, og vi kan samtidig hjælpe ved at tilbyde en vej ud af chems, hvis du ønsker det.

Hvad kan jeg blive testet for hos Checkpoint?

Alle mænd, der har sex med mænd, kan blive testet for:

  • hiv
  • syfilis
  • klamydia
  • gonorré

Vi tilbyder også test for hepatitis C, i de tilfælde, hvor det er relevant. Det er det eksempelvis, hvis du er på PrEP eller lever med hiv. Det er også i tilfælde, hvor du dyrker sex på stoffer eller tager stoffer med nåle eller snifferrør.

Vi tester anonymt for hiv, syfilis og hepatitis C, mens vi kan kun tilbyde test for klamydia og gonore til personer med et dansk CPR-nummer.

De rette tests for dig

Før du skal testes, taler du med en rådgiver, der spørger dig ind til den sex, du har haft. Det er vigtigt for at finde ud af, hvilke tests, du har behov for. Hvis du har haft oralsex uden beskyttelse, er det for eksempel vigtigt, at man også bliver podet i halsen. På samme måde bør man blive testet analt, hvis man har haft analsex uden kondom.

Når du skal testes for hiv og syfilis foregår det ved et lille prik i fingeren med en nål, der laver en dråbe blod, som så testes. Det samme gælder for hepatitis C.

Når du skal testes for klamydia og gonorré, bliver der taget prøver med en lille vatpind fra hvert af de steder, hvor du har haft seksuel kontakt. Det vil sige oralt, analt og ved kønsdelene. Du tager selv prøverne i en privat kabine, som er indrettet til det. Vatpindene placeres i et glas, der er mærket med det sted på kroppen, hvor podningen er taget, og herefter afleveres de i en boks udenfor kabinerne.

Man kan også teste for klamydia og gonorré med en urinprøve, men vi foretrækker podninger, fordi resultatet er mere præcist, og samtidig viser de, hvor på kroppen en eventuel infektion sidder. Fortæl rådgiveren, hvis en podning ikke fungerer for dig. Det kan være, hvis du er opereret, eller området er for følsomt til en podning, så finder vi en anden løsning.

Svar på prøverne

Du får svar på din test for hiv, syfilis og hepatitis C indenfor ganske kort tid. Din rådgiver vil fortælle dig præcis hvor længe, der vil gå til du får dit resultat, men typisk indenfor 20 minutter.

Når du skal testes for klamydia og gonorré skal prøverne forbi et laboratorie. Der går max en uge, før du får svar. Du kan finde svaret på sundhed.dk.

Hvis din test viser sig at være positiv (altså hvis du har klamydia eller gonorré), ringer vi desuden altid til dig.

Hvis du ikke ønsker at dine svarresultater skal ind på sundhed.dk, så skal du blot informere om dette ved din ankomst til Checkpoint.

PrEP er måske noget for dig

Som mand, der har sex med mænd, kan du muligvis have gavn af PrEP, ”p-pillen mod hiv”. PrEP er en forkortelse for Pre-Exposure Prophylaxis. Det er en pille, man tager dagligt, som forebygger overførsel af hiv.

Vi tilbyder PrEP til forskellige målgrupper, der kan være mere udsat for smitterisiko af hiv. PrEP er en ekstra beskyttelsesmetode, men den bør stadig suppleres med kondom eller andre beskyttelsesformer, da man stadig er i risiko for andre sexsygdomme.

Hvis du er i tvivl om PrEP er relevant for dig, så er du altid velkommen til at ringe ind eller booke en tid hos en af vores rådgivere.

Du ringer til Checkpoint på 33 91 11 19. Telefonen er åben på hverdage mellem kl. 10 og 14.

Hvis ikke du bor tæt på en af vores Checkpoints, kan du også tale med din læge, der kan udskrive PrEP til dig.