Fakta om klamydia

Få det hurtige overblik og få svar på dine spørgsmål om klamydia.

Hvad er klamydia?

Klamydia er en af de mest almindelige sexsygdomme i Danmark med over 30.000 tilfælde om året. Smitten  skyldes bakterien Chlamydia trachomatis.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia smitter primært, når slimhinder er i kontakt med hinanden. Du har slimhinder i skeden, endetarmen, penis og i munden. Smitten sker typisk, når man har sex, når slimhinden får kontakt med inficeret præsperm, sperm, skedesekret, spyt, udflåd og urin.

Det betyder, at hvis man har vaginalsex, oralsex eller analsex uden for eksempel brug af kondom, kan man få klamydia i urinrøret, i vagina, i livmoderhalsen, i halsen eller i endetarmen.

Man kan også få klamydia ved dybe tungekys og dermed få klamydia i halsen. I sjældne tilfælde kan man få klamydia i øjet. Det er derfor vigtigt at blive testet de steder, hvor man har haft sex uden brug af beskyttelse.

Hvordan forebygger man smitte med klamydia?

Smitte med klamydia forebygges ved at beskytte sig med et kondom under sex. Andre måder at sikre sig på er med femidom, fingerkondom eller slikkelapper

Langt de fleste bruger ikke kondom ved oralsex, så derfor er det en god idé også at blive testet for klamydia i halsen, så man kan få behandling og ikke smitte andre.

Hvad er symptomerne på klamydia?

Langt de fleste oplever ikke symptomer på klamydia. Man kan altså ikke altid mærke, at man har det.

Hvis man har symptomer, vil det typisk være klart og tyndtflydende udflåd fra urinrøret eller livmoderhalsen, svie ved vandladning, kløe i urinrøret eller i vagina. Pletblødning kan også forekomme.

Klamydia kan give smerter og betændelse i henholdsvis bitestiklerne og i æggelederne. Dette kan i værste tilfælde medføre, at man bliver steril.

Det er sjældent, at man har symptomer på klamydia i halsen og i endetarmen. Får man symptomer fra halsen, kan det være smerter, som minder om en halsbetændelse. Får man symptomer fra endetarmen, kan det være smerter eller kløe.

Hvordan foregår en test for klamydia?

I Checkpoint kan du blive testet for klamydia, hvis du er mellem 15-29 år, eller hele livet, hvis du er LGBT+-person. Her taler du med en rådgiver, som er vant til at tale om køn, krop og seksualitet. I finder sammen ud af, hvor det giver mening for dig at blive testet. Vi tilbyder test i halsen, i urinrøret, vagina og i endetarmen alt afhængig af, hvor du har haft sex uden brug af beskyttelse. Du tester dig selv i private selvtestkabiner efter grundig vejledning fra rådgiveren.

Klamydia kan påvises i en test 5-21 dage efter, at du er blevet smittet. Du får svar 2-4 dage efter, at du er blevet testet.

Hvordan behandler man klamydia?

Klamydia behandles i form af en tabletbehandling med et antibiotikum. Vores læge i Checkpoint sørger for, at du får behandling. Vi anbefaler, at du ikke har sex – heller ikke beskyttet – mens du er i behandling og ikke før en uge efter endt behandling, da der er risiko for, at du kan smitte andre.

Smitteopsporing

Det er god stil at informere dine sexpartnere om, at du har fået klamydia, så de kan blive testet. I Checkpoint hjælper vi dig gerne med at informere dine sexpartnere anonymt, hvis du synes, at det er svært.

Gode råd om klamydia

Hvis du har flere forskellige sexpartnere og ikke altid dyrker beskyttet sex, er det en god idé at blive testet for sexsygdomme som klamydia. Sexsygdomme er ret almindelige, selvom det kan være svært at tale om. I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os på tlf. 33 91 11 19 på alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00 eller bestil en tid til test på mitcheckpoint.dk. Vi glæder os til at se dig.